SICAKKANLI İNSANLARIN MEKÂNI: ANKARA YUNAN MEYHANESİ

blog yazısı ekle !

SICAKKANLI İNSANLARIN MEKÂNI: ANKARA YUNAN MEYHANESİ

Akdeniz kültürü nedir diye soracak olursanız Yunanlılara iyi bakın deriz. Çünkü Ege ve Akdeniz havzasının bütün özelliklerini bünyesinde barındıran Yunanlılar gerçekten sıcakkanlı insanlar. Bu yönleriyle bize aslında oldukça çok benziyorlar. Dünyada Akdeniz kültürü denince ilk akla gelen her zaman Yunanistan olmaktadır. İtalya ve daha pek çok ülkenin Akdeniz havzası dediğimiz Ege bölgesine kıyısı olsa da Yunanlılar kendine has kültürünü günümüze kadar yaşatmayı bilmiş yerinde duramayan kıpır kıpır insanlardır.

Bu sebeple kendine has olan eğlence kültürünü de yaratmayı gayet iyi başarmışlar. Tarihimizde birçok mücadele olsa da eğlence sahasında da aslında sahiplenmeye çalıştığımız birçok ortak kültür bulunuyor. Karagöz'le Hacivat'ı paylaşamadığımız gibi meyhane ve rakı noktasında da hala ittifak edebilmiş değiliz. Ama sonuç itibarıyla rakı da meyhane de Ankara Yunan meyhanesi konseptinde layığını bulmuş durumda. Ankara'da yaşıyorsanız, kanınız kaynıyor, İçinizde kıpır kıpır bir Egeli ve Akdenizli varsa mutlaka Ankara'daki Yunan meyhanelerinin yolunu tutun. Emin olun pişman olmayacaksınız.



Bizim kültürümüzde meyhane biraz daha ağır ağabey formunda yaşanan, kendine göre usul ve erkânı olup adap üzere gidilen özel mekânlardır. Bu sebeple meyhane kültürümüz biraz da melal ve hüzünle eşdeğer tutulmaktadır ve bu yönüyle de gayet takdir edilen bir meyhane kültürü Türk meyhanelerinde yaşanmaktadır. Ama eğlencenin daha çok ön plana çıkmış oldu Ankara Yunan meyhanesi kendine has kültürünü çoktan oluşturmuş ve bu yönüyle de dünyaca meşhur mekânlara imza atmıştır.

Ankara'da bulunan Yunan meyhanelerinin tek eksiği bir Ege manzarasının olmamasıdır. Onun haricinde bir Yunan meyhanesinde ne arıyorsanız hepsini Ankara meyhane kültürünün içerisinde bulabileceksiniz. Daha önce yolunuz bir Yunan meyhanesine düşmedi ise Yunan meyhaneleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Rakı Yine Baş Köşede

Bizim toplumumuza içki demek rakı demektir. Şarap, bira, viski, cin, votka hepsi içilir. Hem de içen kişi sayısı da az değildir emin olun. Biranın içim sayısı rakıdan çok daha fazladır. Ama toplumumuz için ve meyhane kültürü göz önüne alındığında rakı her zaman özel bir yerdedir ve içki demek rakı demektir. Rakıdan vazgeçemeyenlerdenseniz gerek Türk meyhanesinde gerekse Ankara Yunan meyhanesi seçeneklerinden birinde aradığınız rakıya ulaşabilirsiniz.

Yunanlılarda da rakı tıpkı bizde olduğu gibi içiliyor. Ya buz gibi sek bir şekilde tüketiliyor ya da suyla harmanlanıp tercihe göre buz katılıyor. Arada şöyle bir fark var: Yunan rakısı Türk rakısına göre biraz daha yumuşak. Alkol oranı da Türk rakısının biraz daha altında duruyor. Ne demiştik yukarıda, bizim meyhanelerimizde hüzün ve melal hâkimdir. Alkol oranı arttıkça melalin oranı da artıyor. Demek ki Yunan rakısı da alkol oranı biraz daha düşük tutulduğundan eğlencenin dozu biraz daha fazla oluyor.

Yunan ve Türk rakısı aradaki ikinci farksa Yunanlılar Rakıya Uzo diyorlar biz ise Rakı. İsmi ne olursa olsun şekli şemaili de görüntüsü de aynı. O ince bardakta buğulu görünümü ile birlikte rakı sizi cezbediyor. Ayrıca Ankara Yunan meyhanesi seçeneklerinden birini tercih ettiğinizde gerçekten rakının hakkının verildiğini görüyorsunuz. Sofra, servis ve servis adabı bizimkine çok benziyor. Rakının yanında mutlaka enfes mezeler yer alıyor. Gelin onlara da göz atalım.

Enfes Yunan Mezeleri, Enfes Tatlar

Yunan mezeleri genellikle sıcak veya soğuk olarak hazırlanıyor. Gerek sıcak gerekse soğuk Yunan mezesi mezedes adı altında geçiyor ve genellikle sofrada yemeklerin başlangıcında sunuluyor. Bizim meyhanelerde çoğunlukla yemek olmaz. Balık restoranlarda rakıyla balık her zaman götürülür ama kebap türü yiyecekler pek devreye girmez. Yunan rakı mezelerine göz attığımızda da buna benzer bir durum geçerli.

Bizdekinin aksine Yunan meyhanelerinde ana yemek kültürü olduğu için genellikle mezeler sıcak ve soğuk olarak yemekten önce geliyor. Bu yönüyle bir ön aperatif olan Yunan mezeleri sadece Uzo dediğimiz rakı ile birlikte değil kırmızı şarap ve retsina ile beraber de gayet güzel bir şekilde tüketilebilir. Eğer Ankara Yunan meyhanesi tercihinde bulunduysanız soğuk mezelere mutlaka göz atın diyoruz. Soğuk mezelerde Yunan salatası gerçekten bir Ege tadı olarak önünüzde bulunuyor. Ayrıca biz de olduğu gibi Rakının yanında mutlaka cacık Yunan meyhanelerinde de sunuluyor.

Tarama ve patlıcan ezmesi de yine ortak değerlerimiz olarak soğuk mezeler arasında yerini almış durumda. Peynir ezme ve fava hem Rum hem Yunan meyhanelerinin vazgeçilmezi olarak mutlaka sofraya servis ediliyor. Buz gibi Rakının yanında sıcak mezeler güzel bir tezat oluşturuyor. Özellikle Deniz ürünlerinden elde edilen sıcak mezeler Yunan meyhanesi için vazgeçilmezdir. Bunların başında kalamar tava geliyor. Eğer Ankara'daki bir Yunan meyhanesine giderseniz mutlaka sofranıza ahtapot ızgara servis ettirin. Deniz mahsullerinden olan karides de özellikle şarabın yanında tercih edilen bir meze olarak tüketiliyor. Bunlara ek olarak şaraba eşlik edecek olan mezelerin arasında kaşar peyniri bulunuyor.

Eğer ana yemek servisi yapılan bir Ankara Yunan meyhanesi tercihinde bulunursanız yemekleri gördüğünüzde oldukça şaşıracaksınız. Çünkü bizim yemek kültürümüze de son derece benziyor. Aynı şekilde istediğiniz dolma çeşitlerine göz attığınızda hayranlıkla şaşkınlık arasında gidip geliyorsunuz. Çünkü bizim dolma türlerimize son derece benziyor. Sadece biraz daha çeşnisi fazla.

Aynı şekilde lahana dolması, musakka da Yunan meyhanelerinin ana yemekleri arasında ilk sırada bulunuyor. Souvlaki dediğimiz et yemeğini de tercih edin. Zaten bizim şiş kebabın aynısı. Ee, yukarıda söylemiştik. Yunanlılarla Türkler birçok konuda hala ittifak edebilmiş değiller. Yemek kültürümüz aynı olsa da bu yemeklerin kime ait olduğu hala tartışılıyor. Tarihçiler ve gurmeler bunu tartışadursun siz Ankara Yunan meyhanesi için rezervasyonunuzu yaptırın. Bu harika lezzetlerle güzel bir akşam geçirin.

Sirtaki… Tabak… Fedon…

Dünyanın farklı yerlerinde bu 3 kelimeyi yan yana getirip sorsanız hiçbir şey anlaşılmayacaktır. Ama ülkemizde yediden yetmişe herkese sirtaki, tabak ve Fedon dediğinizde Yunan meyhaneleri akla gelir. Yunan kültürünün muhteşem müzik ve dansının bir arada harmanlanmış olduğu sirtaki adeta bizim de bir parçamız haline gelmiş durumda. Tabii bunda Fedon'un da büyük bir katkısı var.

Tabakların kırılarak dansa eşlik edildiği çılgınca eğlencelerin yapıldığı taverna kültürünün biraz daha sofistike ve yumuşatılmış hali Ankara Yunan meyhanesi konseptinde de yer almaktadır. Eğer yolunuz Ankara'daki bir Yunan meyhanesine düşerse enfes bir sirtaki izleme şansınız olacaktır. Bizim geleneksel dans motiflerinde olduğu gibi sirtakinin de kendine göre usul ve adabı bulunmakta.

Her şeyden önce Yunan meyhanesine gidildiğinde öncelikli olarak rakı şarap içilir, karın güzelce doyurulur. Yavaş yavaş demlenen muhabbet ilerlerken bir anda müziğin ritmi artmaya başlar ve o muhteşem Buzuki dediğimiz çalgının eşliğinde inanılmaz, içinizi kıpır kıpır edecek ritimleri olan bir müzik duymaya başlarsınız. İşte buna sirtaki denir. Her dansın bir hikâyesi olmakla birlikte sirtaki biraz sokak havasında şekillenmiş olan bir Ege dansıdır.

Bizdeki horona benzeyen sirtaki tek başına yapılamayacak bir grup dansıdır. Buzukinin eşliğinde müziğin ritmi yavaş yavaş artar. Buna bağlı olarak halkaya dâhil olan herkes omuz omuza vererek muhteşem bir şekilde sirtaki yapmaya başlar. Eğer bir Ankara Yunan meyhanesi için planınız var ise mutlaka sirtakiye katılın. Merak etmeyin, bu konuda çok becerikli olmasanız bile müziğin ritmi rakının size verdiği cesaretle beraber ekibin bir parçası olun. İnanılmaz keyif alacaksınız. Günün bütün yorgunluğunu, kederlerinizi ve dertlerinizi sirtaki yaparken unutmanızı şimdiden garanti ediyoruz.

Yunan Meyhanesine Gidilir De Balık Yenmez Mi?

Balık yemekleri denince akla ilk gelen mutfak Türk ve Yunan mutfağı dersek yanlış olmaz. Özellikle Yunanlıların balığı farklı soslarla pişirmesi, mevsim salataları ile ikram etmesi görülmeye ve tatmaya değer. Meyhane kültürü ile bir araya geldiğinde buna eşlik edecek olan rakı veya şarap ortama farklı bir hava katacaktır.

Ankara Yunan meyhanesi seçeneklerinin tamamında balık ikramı bulunmaktadır. Mevsim balıklarının en tazelerinden hazırlanmış olan ve muhteşem sunumla size ikram edilecek olan balıkları yerken iyot kokusu eşliğinde Ege'ye gideceksiniz. Son derece geniş balık çeşitlerinin bulunmuş olduğu menüde mevsimine göre Levrek, çupra, lüfer, barbunya, Tekir, dil balığı, kırlangıç, Kalkan ızgara, palamut… Her ne arıyorsanız mevcut.

Mavinin Huzuru Beyazın Asaleti

Ankara Yunan meyhanesi konseptinde dekorasyon oldukça önemli bir yerde durmakta. Zaten sizin bir Yunan Meyhanesinde olduğunuzu anlamanız için birkaç husus bulunuyor. Bunların arasında yer alan mavi ve beyazın dekorasyonda kullanılması oldukça önemli. Ankara'da yer alan bütün Yunan meyhanelerine yolunuz düştüğünde artık klasikleşmiş olan ahşap sandalyeler, mavi ve beyazın kareli bir şekilde harmanlandığı masa örtüleri, özellikle beyazın sunumda bulunduğu duvar boyaları mutlaka karşınıza çıkıyor.

Böylece kendinizi Ege'de zannediyor, hem muhabbetin hem de muhteşem içeceklerin tadına daha güzel varıyorsunuz. Henüz bir Ankara Yunan meyhanesine yolunuz düşmedi ise hiçbir şey için geç değil. Sayfalarımızda yer alan Ankara Yunan meyhanesi içeriklerine göz atın. Böylece şiirin, şarkının, sirtakinin, mavinin, beyazın, Ege'nin, yazın, rakının ve şarabın tadına varın. Çünkü bu saydıklarımızın hepsi Yunan Meyhanesinde sizi bekliyor.